Bàsquet Instant Replay

Una tecnologia molt utilitzada per a esdeveniments especials (finals i partits decisius, per exemple) és l'Instant Replay ('repetició instantània', en català). Aquest tipus de tecnologia serveix per a revisar en directe algunes accions de l'encontre amb el vídeo del partit; d'aquesta manera les decisions dels àrbitres esdevenen més segures i fonamentades, en poder-se reexaminar els fets dubtosos gairebé a temps real.

L'Instant Replay va començar a ser utilitzat el 2006, i va ser aplicat per primer cop al bàsquet espanyol a la Copa del Rei de l'any 2007, on -entre altres casos- va ser molt útil per a comprovar si la cistella d'un jugador era de 2 o de 3 punts (és a dir, per a veure si trepitjava o no la línia de 6'25). Aquest mateix any ja va ser utilitzada en altres esdeveniments, com ara la final de la lliga ACB.

L'ús de l'Instant Replay, però, tampoc no garanteix al cent per cent que els àrbitres no s'equivoquin. Així, per exemple, a l'Eurolliga de l'any 2009-2010, en el partit disputat per el Partizan de Belgrad i el Barça, hi va haver una jugada realment polèmica en què un jugador del Barça va llençar a cistella i la pilota s'hi va quedar rodant sobre el cèrcol; aleshores, un jugador del Partizan va “escombrar” la pilota perquè en sortís (cosa que es pot fer). Ara bé, aquesta acció la va dur a terme fora de temps i, per tant, no era vàlida. Tot i que el Barcelona va impugnar el partit, el va perdre.

Adjunto una sèrie de links sobre aquest “famós” partit :

Crònica del partit: http://www.acb.com/redaccion.php?id=64698
Impugnació del partit per part del Barça: http://www.acb.com/redaccion.php?id=64701
Opinió de Joan Creus (director esportiu del Barça) al respecte: http://www.acb.com/redaccion.php?id=64711
Opinió de Dusko Vujosevic (entrenador del Partizan) després que els àrbitres donessin la victòria al seu equip: http://www.acb.com/redaccion.php?id=64724
A continuació, adjunto un link amb un reportatge molt interessant sobre l'Instant Replay: http://www.fivemagazine.es/2010/03/16/la-importancia-del-instant-replay/

 

A continuació, he adjuntat un video d'una jugada de bàsquet on es fa canasta en el darrer moment i els arbitres al tenir dubtes utilitzen l'instant replay.
Amb poc encert com es pot veure a les imatges donat que donen una canasta que es fora de temp clarament.
Video de Teledeporte: 13/1/2011

 

Informació apareguda en la pàgina web de l'ACB sobre l'errada arbitral al emprar l'instant replay.

La tecnología jugó una mala pasada a los árbitros del Cajasol - Real Madrid, al no funcionar de forma esperada el Instant Replay y no poder verificar si una jugada fue dentro o fuera de tiempo
 
Los colegiados durante la acción explicada
 
Redacción, 13 Ene. 2010.- La tecnología jugó una mala pasada a los árbitros durante el Cajasol - Real Madrid de la Jornada 16, no pudiendo comprobar adecuadamente si una canasta de Triguero era dentro o fuera de tiempo al final del tercer cuarto.

Los colegiados acudieron a la mesa para revisar la acción con el Instant Replay, pero la tecnología no funcionó correctamente y no pudieron ver la jugada frame a frame (imagen a imagen), como en cambio sí pudieron los espectadores que siguieron el encuentro por televisión.

Al no poder comprobar a través de las imágenes si el lanzamiento era dentro o fuera de tiempo, los árbitros mantuvieron su decisión inicial de que la canasta era válida.