Disseny experimental

El disseny del llapis infraroig va començar al mes de novembre de l’any 2011 durant el temps lliure. Per a la seva fabricació es va necessitar:
  • un bolígraf convencional,
  • piles AA
  • porta piles
  • un dispositiu de LED infraroja (obtinguda a la botiga Miliwatts de Mataró)
  • cinta adhesiva.
Referent al programari es requereix:
  • la instal·lació del programa BlueSoleil, que permet allotjar un dispositiu de Bluetooth a l’ordinador
  • el Wiimote, que és el simple comandament de la Wii, recomanem alçar-lo en un trípode, per que capti millor els raigs de la LED.

Obtinguts ja aquests materials, hi ha dos tipus d’utilització:

  • Escriure i/o dibuixar directament a la pantalla de l’ordinador
  • Escriure en un paper prèviament calibrat i que el comandament capti les senyals i les enviï a la pantalla


Si decidim utilitzar el primer mètode (el seu procediment és més senzill) el que hem de fer és, una vegada instal·lat i inicialitzat tot el programari indicat més amunt, cal calibrar la pantalla (el procés de calibració sorgirà automàticament un cop obert el programa BlueSoleil). Després de seguir aquest procediment, només cal prémer el botó de la LED infraroja i ja es pot començar a utilitzar. Per dibuixar, el més recomanable es fer servir un programa especialitzat de dibuix, com ara Paint, GNU o Inkscape. Si optem per el segon mètode, la seva realització ja és més complexa. Tot el programari s’ha d’utilitzar igual que al mètode anterior. El que canvia és que, enlloc que el comandament de la Wii enfoqui directament a la pantalla, ha d’enfocar algun suport, com ara un paper blanc, una fulla de llibreta, o qualsevol superfície on s’hi pugui pintar un punt amb bolígraf o retolador, que servirà de referència per a la calibració.
Un cop llest el suport, correctament calibrat i el comandament de la Wii enfocant a la superfície, ja es pot començar a pintar. L’únic inconvenient que té aquest mètode és que, quan escrius i/o dibuixes, no es queda marcat al suport, només apareix a la pantalla de l’ordinador, per tant, no veus que estàs dibuixant (o escrivint) i t’has de guiar per la intuïció, però tampoc és un greu problema digne de consideració.

  • RESULTATS

Després d’unes quantes setmanes de prova, el funcionament del llapis infraroig va quedar provat, després de demostrar-ho davant de dues classes. En referència a l’altre motiu de la creació del llapis, és a dir, la dinamització de la presa d’apunts, no ha avançat gaire, ja que encara s’ha de desenvolupar, i seria costós i llarg que tothom en tingués una còpia, els programes correctament instal·lats i el comandament de la Wii disponible, i tot això sense
comptar l’opinió dels professors d’altres àrees, que encara desconeixem, ja que només hem fet servir el “boli màgic”(tal i com nosaltres l’anomenem) a l’àrea de Visual i plàstica.

  • DISCUSSIÓ

L’aparell ha funcionat com s’esperava en els dos suports planificats. Com que es tracta d’un producte innovador no comparem el seus resultats amb el funcionament de cap altre producte similars, donat que és una creació nova. Els possibles errors podien haver sigut, per exemple, que s’esgotessin les piles
ràpidament, o que la calibració fos incorrecta, o que la LED no emetés prou llum...
Sigui com sigui, tots aquests problemes puntuals s’han solucionat de la manera més ràpida possible, sense que ocasionés un problema més gran. El prototip  s’ha creat amb cinta adhesiva però per a una adaptació més correcta, el recobriment hauria de ser en cautxú o algun material de goma més ergonòmic a l’escriptura.

  • CONCLUSIONS

És possible per a les feines gràfiques i d’escriptura crear instruments informàtics que facilitin les tasques feixugues que fins ara s’havien de dur a terme amb estris convencionals i tot a través del reciclatge, amb components informàtics reciclats, que estaven destinats a altres usos. Aquest experiment també ens permet veure que a partir de l’observació d’una necessitat podem trobar fàcilment eines que ens ajudin a resoldre-les sense una gran inversió, sinó amb creativitat i enginy.